Nu te duce niciodata la un doctor care si-a lasat plantele sa moara!

Nikon D5100 – pareri, idei, opinii

May 1, 2011  scris de Alex Goaga    

no thumb

     6
     6

Nikon D5100 se adreseaza fotografilor amatori care doresc insa a dispune si de functii profesionale, at the same time. Este un aparat cu body mic (cu 10% mai usor decat modelul D5000), usor de folosit, versatil si cu procesor similar cu D7000, mai bun decat D90 (16.2 MP).

Oficialii Nikon il considera cel mai bun aparat foto D-SLR de pe piata la nivelul functiilor de filmare (1080/30p/24p) si, intr-adevar, autofocusul rapid si claritatea imaginilor il plaseaza, daca nu pe loc fruntas, undeva in top 3.

Fata de modelul D5000, vechi de 2 ani, D5100 aduce imbunatatiri pe mai toate planurile – profunzime a imaginilor (14 biti), ISO de la 100 la 25.600, fotografiere in rafale (4 fps), LCD de 3 inci, autofocus in 11 puncte.

Butoanele de pe aparat si-au schimbat pozitia fata de modelele cu care unii s-au obisnuit, cele din stanga LCD-ului fiind trecute in dreapta. Nikon a luat aceasta decizie datorita implementarii ecranului LCD mobil, acesta putandu-se detasa si roti la 90 grade, astfel incat sa poti realiza fotografii/filme si din pozitii dificile, deasupra capului sau la nivelul solului.

Nikon a implementat pe rotita sectiunea Effects sub care ai acces la 7 tipuri de efecte. Personal, mi-a placut foarte mult optiunea Selective Color in care poti alege una, doua sau trei culori care sa apara in fotografii, restul ramanand alb-negru. Este excelenta pentru a scoate in relief anumite obiective – cum ar fi doar taxi-urile galbene de pe strada, sau doar verdele din natura.
Interesant este ca aceste efecte pot fi folosite, real-time, si in modul video/Live View.

In modul Live View se ajunge foarte usor, folosind aratatorul si tragand de o clapeta de pe partea superioara a aparatului. In acest mod se activeaza LCD-ul si poti filma/vizualiza incadrarea fara sa te uiti prin camera. Este util desi “mananca”acumulatorul mai rapid.

O alta adaugire fata de D5000 este implementarea High Dynamic Range care permite fotografierea a 2 sau 3 imagini in acelasi loc si apoi combinarea lor intr-o singura fotografie, mai aproape de perfectiune/mai luminos.

Fata de D3100, care este un entry-level bun si te invata/te ghideaza pas cu pas cum sa folosesti aparatul (cum sa setezi distantele focale, ISO-ul etc), D5100 nu are astfel de tutoriale, adresandu-se celor mai experimentati. Pe modul Manual, lucrurile decurg insa foarte bine, aparatul are meniurile finisate si vitezele de raspuns si declansare foarte bune. Cu un filtru poti face minuni si peisaje/close-up-uri excelente.

Grip-ul este bun, similar cu D-urile anterioare, mai putin D90 si D7000. Fiind insa o camera mica/usoara, poti intampina probleme in cazul fotografierii cu obiective mari. Lipseste, pentru profesionisti, o a doua rotita, insa daca ar fi fost implementata aparatul ar fi intrat deja in alta gama si implicit la alta categorie de pret.

Nu mi-a placut faptul ca nu poti vizualiza datele despre fotografiile realizate printr-o singura apasare de buton, ca la toate celelalte modele Nikon, ci trebuie sa intri intr-un submeniu sa selectezi optiunea aceasta si abia apoi functioneaza. Si crede-ma, am cautat ceva pana am gasit submeniul respectiv…
De asemenea, ar fi fost cul sa ai mai multe optiuni in timpul filmarii dar oficialii Nikon au spus ca nu e posibil, tehnic, deocamdata.

Aparatul este din plastic, un minus fata de metalicul D90 de exemplu.

Raportul calitate-pret este unul foarte competitiv, camera costand 3.500 de lei cu obiectivul standard de 18-55 mm, sau 3.100 doar body-ul.

Informatii detaliate despre produs citeste pe site-ul Nikon Europe.

Disclaimer – autorul articolului nu este fotograf profesionist, review-ul fiind realizat din perspectiva unui utilizator amator.

Nikon D5100 - pareri, idei, opinii, 6.1 out of 7 based on 21 ratings

    6

      Tie ce iti spun simturile? Voteaza aici!
VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 6.1/7 (21 votes cast)     

Spune-ti parerea :

Articolul anterior:

Articolul urmator: