Toti oamenii simt la fel! Fiecare are insa o realitate diferita

Tintarul (Moara)

May 10, 2010  scris de Alex Goaga    

no thumb

     5
     6

Multi dintre noi il jucam prin copilarie – pe vremea aia il gaseai in librariile (semi)comuniste sub numele de “Moara”. Intre timp am intrat in UE, NATO, ne-am emancipat, avem net, computere puternice, si am renuntat (din pacate) la jocurile de societate de genul acesta.

L-am redescoperit datorita unei prietene extrem de pasionata de joc. “Hai te fac un tintar!” “Mmmm…o.k…sa vedem…dar unul singur!”

3-4 ore dupa aia, un scor enorm in defavoarea mea (grrrr), trei beri, o aspirina, 5 apeluri ratate, m-am pus in fata computerului – review pentru Sasesimturi.ro!

(Poti sa cumperi jocuri de genul de pe Elefant.ro – nu stiu daca mai au si Tintarul, dar merita sa dai un ochi, cine stie…;) )

Se joaca in doi, tabla de joc are desenate trei patrate concentrice si conectate la mijlocul laturilor, ca in fotografie. Marele avantaj al jocului este ca NU ai nevoie neaparat de o tabla din comert ci doar de putina imaginatie si un dram de vointa pentru a-ti crea singur tabla de joc si piesele. O coala alba, un pix si ORICE pe post de piese – noi am jucat cu niste nasturi si niste…boabe de orez colorate. :D

Revenind. Colturile dreptunghiurilor si mijloacele laturilor sunt marcate cu puncte care arata cele 24 de pozitii in care se pot plasa cele 18 piese, cate noua de fiecare jucator.

La inceputul partidei tabla de joc este goala. Jocul se desfasoara in doua etape:

  • In prima etapa jucatorii pun pe rand cate una din piesele proprii pe punctele tablei de joc. Aceasta etapa se incheie cand sunt plasate pe tabla toate cele 18 piese.
  • In a doua etapa jucatorii muta pe rand cate una din piesele proprii.

Ulterior fiecare jucator muta, la alegere si pe rand, cate o piesa pe linii. Cand un jucator formeaza un sir de trei piese proprii pe o latura anunta ca a facut moara si are dreptul sa scoata una din piesele adversarului de pe tabla. Regulile complete le poti citi aici. (http://ro.wikipedia.org/wiki/%C5%A2intar)

Ce am remarcat:

-          In prima etapa a jocului, al doilea jucator care pune piesa are mai multe sanse de a castiga, intrucat ultima piesa din cele noua disponibile o va pune el si are o perspectiva mai buna asupra partidei

-          Nu este bine, in general, sa joci defensiv

-          La distribuirea pieselor trebuie sa fii atent sa nu te blochezi singur – ulterior iti limitezi posibilitatea de a te misca pe tabla.

-          Se poate (foarte bine) castiga si la final, cand ramai cu trei piese – nu recomand insa a te baza pe treaba asta… :)

Deranjeaza faptul ca, uneori, poti realiza inca de la distribuirea pieselor cine castiga.

Gata! Ma duc la un…tintar! Se gaseste prin magazine. Ieftin. Sau…repet….improvizati! :)

Tintarul (Moara), 5.6 out of 7 based on 108 ratings

    6

      Tie ce iti spun simturile? Voteaza aici!
VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 5.6/7 (108 votes cast)     

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Tanar Jurnalist November 7, 2010 at 5:05 pm

Prima data cand dau de site-ul asta. Cum? Pai voiam sa joc “Moara” cum ii spun eu si nu mai stiam exact regulile. Multam’. Apropo, poate mai vorbim. Ma intereseaza ce vad pe aici….oricum, categoric dupa un Tintar. Ba’ Bay!

Reply

2 drugan December 28, 2011 at 11:48 am

imi place acest joc deoarece eu sunt buna si nu pierd nicio data nu pierd si tot timpul castig odata la-m batut pe domn profesor

Reply

3 Tony B. June 30, 2013 at 4:48 pm

Numai azi pe 30 06 2013 am câştigat de 7x consecutiv contra bunicei mele, dat fiind faptul că ea m-a învăţat şi până acum de 2 ani nu am mai jucat jocul acesta.

Reply

Spune-ti parerea :

Articolul anterior:

Articolul urmator: